събота, 12 септември 2020 г.

ТАС КЕБАП

Много вкусна гозба е тази и не знам защо толкова рядко се сещам за нея!😀
Беше патент на моя дядо....с огромно желание ни я готвеше и това се случваше обикновено събота и неделя, когато всички бяхме на вилата....голяма рода.😀
Аз я сготвих с телешко, както правеше той, но може и със свинско месо да си я приготвите, въпреки че аз не ви съветвам.Аромата и вкуса ще е друг.
Разпадащите се мръвчици крехко  телешко месце, вкусното сосче, оризчето всичко заедно прави магията по вълшебния вкус на ястието.Ето и рецептата.
ПРОДУКТИ:

1 кг.телешко месо
4-5 глави лук
2-3 скилидки чесън 
20 зърна черен пипер 
1-2 бахар
2 дафинови листа 
1 ч.л.червен пипер 
2  домата обелени и нарязани на кубчета 
1,5  с.л.брашно 
70 мл.олио
магданоз 

В тенджерата при сгорещеното олио сложете нарязаните мръвки и запържеге хубаво от всички страни.Добавете нарязания на дребно лук и разбъркайте. Когато омекне прибавете  брашното, разбъркайте, а след това сложете и доматите.
Бъркайте непрекъснато 1-2 минути и сипете около 2 литра вода.Овкусете с черния пипер, бахара, нарязаните скилидки чесън и червения пипер.
Сложете капака на тенджерата и когато заври намалете котлона на най-слаба степен, да къкри  ястието около 1,5 - 2 часа до пълното му сготвяне.
От време на време го проверявайте и разбърквайте и когато месото се свари до положение да се разпада, а соса се уплътни е готово.
Сервирайте с бял ориз.Ориза 1 чаша го измивам 3-4 пъти , докато водата се избистри и се отмие нишестето и го слагам в тенджерка с малко сол и 3 чаши вода да ври ,а когато остане един пръст вода го махам от котлона и  похлупвам тенджерката с капак за 30 минути. Не го пипайте и не го бъркайте. През това време той поема останалата вода и остава рохък и неслепен.
Ако сготвите ястието с ориз "Басмати" единствената разлика е, че съотношението вода-ориз е 2:1, 1чаша ориз, две чаши вода.
Да Ви е сладко!
Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК
Гответе с любов, хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи!💖














Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.