вторник, 19 февруари 2019 г.

ЛОКУМЕНО-ШОКОЛАДОВИ ВАФЛИ

Три са  вафлите  титуляр в сърцето ми цял живот и не мога да ги степенувам коя е НАЙ , защото и трите са супер и всичко опира до това коя ми се яде в момента  . Първата е немска , казва "Ханута"и е върховно хрупкава с парченца лешници ..чат-пат я пускат на промоция в Лидъл ,а  на вкус много прилича на бонбоните "Фереро Роше" . Втората е Морени - вафла ТРЕПАЧ ☺
и третите са ей тези ....ШОКОЛАДОВО-ЛОКУМЕНИ ВАФЛИ ! 💞

Толкова вкусни станаха ,че опитате ли ги веднъж ,а ма никога вече няма да си помислите да хапнете тези от магазина ....топят се в устатата просто  ... много локум,много  крем,много шоколад ,хрупкави вафлени кори и другото е ЛЮБОВ  и мерак да си ги приготвите ,а степента на сложност на рецептата е "ЛЕСНОТИЯ" и всеки може да ги направи , стига да пожелае .
ПРОДУКТИ :

250 гр.халва
250 гр.масло
3 кутии локум - 420  гр.
250 мл.прясно мляко
150 гр.натурален шоколад
100 гр.млечен шоколад
2 пакета вафлени кори
ВАФЛЕНИ КОРИ-ПРАВОЪГЪЛНИ И КРЪГЛИ И ТЕЧНА ЖИВОТИНСКА  СМЕТАНА 35% МАСЛЕНОСТ МОЖЕ ДА СИ ЗАКУПИТЕ В МАГАЗИНА НА ГРУПАТА ТУК

ЗА ГЛАЗУРАТА :

150 мл.течна сметана
150 гр.натурален шоколад
В съд на котлона сложете да заври млякото и маслото и когато заври сипете вътре начупените на парчета халва и шоколад .Бъркайте непрекъснато около минута  ,докато се разтопят и дръпнете от котлона ,но продължете да бъркате още малко до  пълно хомогенизиране на крема .Изчакайте  го малко да не е врял и го сложете за около половин час в камерата ,но го наблюдавайте ,защото не трябва да се втвърди ,а само да стегне ,като консистенция трябва да стане,като течен шоколад и тогава е готов за мазане.
Докато крема ви изстива нарежете локума на дребни кубчета и го разтопете или на водна баня или в микровълновата за 2-3 минути ,както ви е удобно .
Трябва да се втечни и да стане лесен за мазане .От локума трябва да намажете три кори и да залепите отгоре им по  една кора . Бъдете експедитивни защото локума се втвърдява много бързо .Така слепени и приготвени ги оставете настрани , те са ви средния слой на вафлата .
Взимате крем и мажете пласт върху кората ,отгре слагате друга кора и пак мажете крем ,а върху него слагате едно от трите  локумени ,които приготвихте,върху него пак крем и завършвате с кора . Ще ви излезнат 3 правоъгълника ,като единия ще бъде  с 4 кори  ,а другите два с по пет ,защото руснаците са направили пакетите с по  7 кори и една не стига ,но не е никакъв проблем и въобще не си личи.
Измазвате хубаво правоъгълника и го увивате с домакинско фолио ,а ма стягайте хубаво ,като завивате ,за да се слепят пластовете . Правите и другите две така редувайки слоевете и ги слагате в камерата за един час да стегнат .После изваждате  и ги нарежете ,както ви харесва с остър нож .
Остава да ги залеете с шоколад  и са готови .Сложете сметаната да заври и махате от котлона.Излейте я върху начупения щоколад и разбъркайте да се разтопи и хомогенизира .Изчакайте 2-3 минути да поизстине и хващате вафла,похлюпвате я на обратно  и я потапяте в шоколада ,а готовите може да ги редите на решетка или в друг съд .
Сложете ги в хладилника да стегне шоколада ,а след това може да увиете всяка поотделно  с фолио и да стане,като опаковка,така ще се съхранят да не изсъхват и ще са удобни за хапване по всяко време .
Ако пък не ви се занимава с вафли може да си вземете кръгли вафлени кори и с абсолютно същите пропорции и по същия начин да си направите "Вафлена-шоколадово-локумена торта "...избора е ваш .
Е ми  готови  сте..........имате си цяла купчинка умопомрачително вкусни домашни локумени вафли ,които вие сами си приготвихте и ще се превърнат в новата любов на вас и близките ви хора.....гарантирам !☺
Тва е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК


 Гответе с любов,хранете се вкусно и бъдете мнооого щастливи ! 💖

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.