вторник, 12 май 2020 г.

ЕМПАНАДИ


Това са Емпанади!☺
Преди време в един период от живота си живеех в Испания и там ги опитах за първи път.
Харесах ги на момента.Въпроса е, че там има стотици модели и видове, които приготвят с различни брашна, от различни видове пшеница и вкуса на Емпанадата става съвършенно различен.
С плънката си правят абсолютно каквото си поискат.... солени, сладки, с морски дарове или комбинирани, каквато душа ти поиска такава, така че вие от ваша страна също може да експериментирате и да си направите плънка изцяло по ваш вкус.
Та при този богат избор за който ви разказах, основната ми задача  беше да изям☺ солидно количество, да опитам максимум различни видове в търсене на перфектната Емпанада, като тесто и като пълнеж и да намеря тази, която ще ми хареса най-много...!
Открих я  естествено!☺
Води се Аржентинска  Емпанада!
Много лесни са за приготвяне и вие и децата ви ще пощуреете по тях...☺
Сложих точно същата плънка  с която си ги купувах там, защото тя ми е любима, класическа, много вкусна и съм убедена, че и вие ще харесате - филе, моцарела и сос Бешамел...божествена..!
Ако видите те как ги ядат лошо ще ви стане...😆😆😆...кайма, варени яйца, чушки, домати, кисели краставички, аншоа, царевица ....мазало направо...бият се вкусовете отвсякъде...ма те си ги харесват, но не са моите, аз харесах тези, вчера ги направих и сега ще науча и вас как да си ги приготвите и да зарадвате  хората вкъщи с нещо различно, ново и много вкусно!
ПРОДУКТИ  ЗА  ТЕСТОТО:

100 гр.меко масло
1 яйце
1 ч.л  сол-равна
2 с.л.олио или зехтин
150 мл.топла водаф
500 гр.брашно

ЗА ПЪЛНЕЖА:

300 гр.филе
200 гр.Моцарела или кашкавал настъргани

ЗА БЕШАМЕЛА:

2 с.л.брашно
60 гр.масло
400 мл.прясно мляко
Сол и черен пипер

Първо си замесете тестото.Ако имате робот използвайте го.
В купата разбъркайте много хубаво мекото масло с яйцето и солта.Добавете олиото и на части прибавете и цялото брашно.Ще получите нещо като трохи и тогааа на тънка  струйка започнете да добавяте топлата вода, като месите постоянно докато ви се получи хубава хомогенна топка тесто, средна мекота....нито много меко, нито твърдо, но нелепнещо.
Прехвърлете го в един плик и го сложете да стегне в хладилника за два часа.
Вие се заемете с бешамела като  слагате маслото на котлона да се разтопи, но да не се пържи и разтопи ли се добавяте брашното, бъркате постоянно до златисто-кафяв цвят и започвате да добавяте по-малко на тънка струйка, като не спирате да бъркате и прясното мляко докато го сложите  всичкото.
Бъркате постоянно и започне ли да се сгъстява, като рядка каша махате от котлона.
Овкусете го със сол и черен пипер и го оставете настрани да изстине напълно, а след това го пъхнете в хладилника за половин час да стегне.
Нарежете филето на много ситни късчета  и го разбъркайте с настърганата  моцарела, взимам я от Лидъл.
Към тях прибавете изстиналия напълно Бешамел и разбъркайте.
Вадите тестото от хладилника и с нож го разрязвате на две, след това и двете на още две.
Получавате 4 равни части и всяка от тях а нарязвате на 5 равни парчета.Всяко едно парче, месейки леко направете на топче, резултата е 20 топчета, които ще превърнете в 20 вкусни Емпанади.☺
Взимате си топче и с точилката си разточвате кръгчета, слагате ги на дланта си и по средата им слагате по 1с.л. от пълнежа.
Прилепвате хубаво краищата, а тия къдрички накрая се правят, като усуквате и натискате с нокътя, трябва да го усетите, но ако ви е трудно може и притискайки с вилица да ги слепите.
Готовите редите в тава покрита с хартия за печене. 
Печете в загрята на 190 градуса фурна 20-25 минути, тръгнат ли да се зачервяват леко са готови.Не ги печете много, защото ще станат твърди.
Оххх скъсах се от писане, ръката ми изтръпна 😆😆 да ви ги разкажа с детайли подробно, за да ви е лесно.....няма да им се плашите, айде успех...стискам палци и с нетърпение чакам резултата!☺
Да Ви е сладко!
Това е линк към кулинарната група, където първи ще виждате новите рецепти  може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК  !
Гответе с любов,  хранете се вкусно и бъдете мноооого щастливи!💖



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.