понеделник, 22 юли 2019 г.

КАЙСИЕВА ТОРТА

Да не си мислите,че само шоколадови мога да ги правя....? ☺
Нееее,но ми трябва муза и тя се появи ,като оня ден Димчо се прибра от работа с една торба кайсии ,защото имали адрес в "Цар Самуил".Това е село близо до Русе и е пълно с дървета с кайсии по улиците....спираш и си береш на воля,колкото душа ти иска ...сладки,сочни  и безумно вкусни .Та като видях торбата и трябваше да разбудя позадрямалата ми от жегата муза ,за да ги спася ,иначе няма как да ги изядем....много кайсия,много нещо.
Рецептата е много лесна и може да си го приготвите в два варианта ...така както го направих аз или без крема отгоре ,който е направен от цедено кисело мляко и кайсии .Аз естествено ви препоръчвам моя вариант,защото вкуса е просто съвършен.Грам не е  тежка ,а напротив.... супер профирна, много сочна ,а захарта и е уцелена до съвършенство .Получи се уникална плодова торта ,мехлем за душата в горещите летни дни с вкус без компромис ...пригответе си я спеееешно..сега и е времето .☺
ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА  :

5яйца
8с..л.захар
2 с.л.пшеничен грис
4.с.л.брашно
2 ванилии

1кг.кайсии
7с.л захар

ЗА КРЕМА :

500гр.цедено кисело мляко
2 с.л.пудра захар
4-5 кайсии ,избирате най-меките от килограма горе

ЗА АРАНЖИРАНЕ :

4-5 с.л.мед
смлени орехи за поръсване
Измийте плодовете и изберете 4-5 ,които са най-меките,нарежете ги на дребни кубчета и ги разбъркайте заедно с цеденото мляко и 2 с.л.пудра захар.Оставеге крема в хладилника.
Останалите кайсии ги сложете разполовени в касеролка заедно с 7 с.л.захар .Залейте ги с вода , 2-3 пръста да покрие над плодовете ,сложете на котлона и си сварете компот ....десетина минути някъде след,като заври са му достатъчно ....махнете от огъня и оставете да изстине напълно.
Разделете яйцата на белтъци и жълтъци съответно в две купи.При белтъците сложете 5с.л.захар ,а при жълтъците 3 с.л.захар.
Разбийте с миксера белтъците на сняг до меки връхчета.Разбийте жълтъците и захарта ,докато сместта побелее и стане кремообразна.Сложете ванилията ,гриса и брашното при жълтъците и разбийте докато се смесят .
Спрете миксера и с лъжица започнеге да добавяте от белтъците към жълтъчената смес ,бъркайте леко отдолу нагоре ,колкото е възможно по-малко,за да не изкарате въздуха от белтъците и сместта да си остане максимално пухкава.
Намажете с парче масло формата за торта ,моята е 28см.диаметър,поръсете с брашно и изтупайте излишното.Изсипете сместта вътре.Оторе наредете една до друга кайсийте от компата,който сварихте,но предварително ги изцедете върху кухненска хартия.
Редете ги с вътрешната част нагоре.
Сложете сладкиша в загрята на 170 градуса фурна и го опечете за около 30-35 минути .
Оставете го да изстине  напълно ,а след това махнете ринга и го сиропирайте хубаво и навсякъде .Може да си сложите цялата торта в помощна тава,докато сиропирате ,за да не изтича сока и да ви цапа .
След тово намажете отгоре с крема от цедедо кисело мляко ,който си приготвихте ,гарнирайте върху него с няколко лъжици мед и поръсете с орехи.Оставете тортата за два часа в хладилника да се охладии и да се обединят вкусовете на съставките и е готова за хапване .
Ако не искате моя вариант с крема след,като я извадите от фурната и изстине може само да я сиропирате и да си я хапвате така,като плодов пай....пак ще бъде вкусно.......въпрос на личен избор..! Да ви е сладко и едно такова много вкусно,свежо и кайсиево ...! ☺
За още вкусни, сготвени с любов рецепти ,може да си поръчате екземпляр от моята първа готварска книга .Тя е безумно красива,корицата и е твърда,листата гланцови,пълноцветен печат,а вътре ви очакват 141 вкусотийки,които да приготвите на любимите си хора и да им подарите вашата любов ,севирана в чинийка !💞
За поръчка ето тук👉ГОТВАРСКА КНИГА НА ЕЛЕНА ТЕНЕВА
Това е линк към кулинарната група,където  първи ще виждате новите рецепти , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като КЛИКНЕТЕ ТУК
Гответе с любов, хранете се вкусно и бъдете мнооого щастливи! 💖 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.