четвъртък, 25 май 2017 г.

Хляб без месене,опечен в йенска тенджера с капак

Все не оставаше време от други рецепти, извинявам се за забавянето,но по принцип обещая  ли нещо го правя, така че днес  24 май реших да го почетем с чуден домашен,топъл хляб с точно 4 съставки ...магията и силата на простите неща !
Продукти

800 гр. брашно
1 с.л. сол
600 мл. хладка, до леко топла вода
1 кубче прясна мая (42 гр. или 2 пликчета суха)

Най напред разтваряме маята в топлата вода и я оставяме за малко настрана да се активизира.
В голяма, дълбока купа пресяваме брашното със солта, правим кладенче в средата му и там наливаме разтворената мая. С дървена лъжица бъркаме енергично, докато всичко се смеси добре. Получава се меко и лепкаво тесто (ако е прекалено лепкаво, добавете още съвсем малко брашно), което оставяме покрито за час и половина до два на топло.Аз цялата тази процедура я правя с бъркалките за тесто на миксера.
После, на обилно набрашнена повърхност го обръщаме и с няколко (3-4) движения го загръщаме, колкото да му придадем форма.


Покриваме го със съда, в който е втасвало и го оставяме така, покрито за още половин час.
През това време слагаме йенската тенджера заедно с капака ѝ във фурната и я пускаме да се загрее на 230°. След като изтече половиният час, внимателно изваждаме тенджерата от фурната и в нея прехвърляме тестото.

Ако се е поотпуснало, пак го загръщаме леко. Похлупваме с капака и връщаме във фурната за 30 минути без да отваряме. След това внимателно махаме капака на тенджерата и допичаме хляба за още десетина минути.
Извадете го на кухненска дъска,за да изстине ,за да не се сглети,ако го начупите горещ,въпреки,че ще ви е безумно трудно да изчакате,защото изглежда и ухае просто божествено ! 💗


Това е линк към кулинарната група,където първи ще виждате новите рецепти  , може и вие да качвате ваши ястия и рецепти и да водим всякакви дискусии на кулинарни теми,така че заповядайте  в нея като  КЛИКНЕТЕ  ТУК
Гответе с любов, хранете се вкусно и бъдете мнооого щастливи! 💖 

1 коментар:

  1. Ще стане в глинен гювеч,но преценете отвора колко е голям,трябва да е с широк отвор, за да може да го извадите лесно !

    ОтговорИзтриване

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.